World Cups: Kwalificatie mogelijkheden Olympische Spelen Tokyo

Het pre Olympisch jaar is nog maar net begonnen of ik reis alweer bijna af naar het tweede Olympische kwalificatie toernooi. Deze cyclus is er namelijk een extra mogelijkheid voor toestel specialisten om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen via een World Cup cyclus.

Er zijn in totaal acht World Cups gepland, waarvan de beste drie resultaten tellen. De eerste World Cup was afgelopen jaar eind november in Cotbuss, waar ik de eerste plek behaalde en dus het maximaal aantal punten behaalde. Als ik nog twee keer eerste wordt dan heb ik het maximaal aantal punten behaald (90 punten). Het is dan echter nog mogelijk dat iemand anders ook 90 punten behaalt door op drie andere World Cups te winnen. In dat geval wordt gekeken naar de hoogste score die is behaald op een van die drie World Cups. Het is dus ook belangrijk om een keer een hele hoge score neer te zetten tijdens een Olympische kwalificatie World Cup. Het doel is om in goede vorm te zijn bij al deze World Cups.

De tweede World Cup is van 21-24 februari in Melbourne. De derde van 14-17 maart in Baku en de vierde van 20-24 maart in Doha. De vijfde – achtste World Cups worden een jaar later op dezelfde plekken gehouden.

Het belangrijkste kwalificatie toernooi voor de Olympische Spelen is echter het WK in Stuttgart. Dit vindt plaats van 4-13 oktober. Hier kunnen we ons namelijk als team kwalificeren voor de Olympische Spelen, door bij de beste 12 teams te eindigen. Hierbij worden er in een keer vier startbewijzen gehaald. Dit is natuurlijk het meest ideale scenario en alle teamleden zullen er alles aan doen om op dat moment te pieken. Mocht het niet lukken met het team, dan is een tweede optie om een top 3 plaats op de geschoonde lijst te behalen in de toestelfinale (geschoonde lijst betekent dat alle turners die al gekwalificeerd zijn via een van de top 12 teams van de lijst worden gewist).

Mocht een van de bovenstaande twee opties worden behaald tijdens het WK, dan vervalt je kwalificatie plek van de World Cups. Je zou het ticket dat je via de World Cups kunt verdienen dus zien als laatste en extra optie. Desalniettemin zal ik mijn uiterste best doen om als eerste te eindigen in de World Cup reeks.

Op naar de tweede World Cup in Melbourne!!!

Epke