Flatow-medaile voor Epke!
Als tastbare herinnering aan de vriendschap met zijn Duitse collega-turner en boezemvriend Fabian Hambüchen ontving Epke Zonderland zondag 18 juni 2017 uit handen van KNGU-voorzitter Monique Kempff de prestigieuze Duitse Flatow-medaille. Op 7 juni kreeg Hambüchen in Berlijn al dezelfde trofee overhandigd.
Alfred en Gustav Flatow
Deze medaille is een nagedachtenis aan Alfred en Gustav Flatow. Twee Joodse neven uit een ver verleden. Deelnemers aan de eerste moderne Olympische Spelen ooit. Athene, 1896. Voor Duitsland wonnen zij medailles op de brug en op het rek, goud en zilver. Daarna moest Alfred het team verlaten. Ze vonden hem ‘on-Duits’.
Gustav ging nog mee naar Londen, in 1900, waar hij ook medailles won. Toen in 1933 de nazi’s aan de macht kwamen, werden ze allebei uit hun turnvereniging gezet. Niet veel later vluchtten ze naar Rotterdam. Na de Duitse inval doken ze onder, maar werden gepakt en afgevoerd naar Theresienstadt. Daar werden ze vermoord. Alfred in 1942, Gustav drie jaar later.
Flatow-medaile als verdienste van persoonlijkheid en sportieve prestaties
Eens in de vier jaar wordt er een turner met de Flatow-medaille onderscheiden. Vanwege sportieve prestaties, maar ook vanwege persoonlijkheid. In Epkes geval: zijn voorbeeldgedrag en integriteit.
Zoals journalist Marijn de Vries (Trouw) verwoorde: “Het klopt: de turner is sympathiek, intelligent, welbespraakt – maar vooral bescheiden. En als je dan naar de foto’s van die twee mannen kijkt, die twee neven. Gustav en Alfred. Grote snorren, zoals ze toen hadden. Net als Epke een open blik. Mooie koppen. Wat kon hen deren… tot de geschiedenis anders bewees.”
Eerste niet-duitser met Flatow onderscheiding
Epke is de eerste niet-Duitse sporter die de onderscheiding, die sinds 1978 wordt uitgereikt, toekomt.
In een interviewview met een van Nederlandse dagbladen (Telegraaf): zei Epke over Hambüchen, die hem tijdens de Spelen van Rio opvolgde als Olympisch kampioen op rekstok en vervolgens een streep zette onder zijn carrière: “We vormen inderdaad een soort twee-eenheid, onze band is echt speciaal te noemen. In al die jaren hebben we menige finale uitgevochten. Het spijt me echt dat hij met turnen is gestopt. Het doet me echt iets dat we samen deze prijs krijgen. Het verhaal achter de Flatow-medaille maakt het allemaal extra bijzonder.”
Lees ook het artikel op NOS.nl.