Gazelle: op de fiets naar de trainingshal

Epke Zonderland en Koninklijke Gazelle. De nuchtere Friese turnkampioen en het oer-Hollandse fietsmerk. Het blijkt al ruim anderhalf jaar een succesvolle combinatie. Epke is ambassadeur van het bekendste fietsmerk van Nederland en fietst dag in dag uit op zijn gouden Gazelle naar de trainingshal. Op jacht naar zijn droom: nieuw olympisch goud.

Hoe vaak per dag denk je terug aan 7 augustus 2012 – de dag dat je olympisch kampioen op de rekstok werd?

Er zijn best dagen dat ik niet aan die dag terugdenk hoor. Maar het is en blijft iets indrukwekkends natuurlijk. Als het bijvoorbeeld even tegenzit met trainen, dan denk ik eraan. Dan weet je weer waarvoor je het doet.

Waarom ben je eigenlijk gaan turnen?

Vanaf mijn vierde was ik al in de gymzaal te vinden. Vooral omdat mijn broers Herre en Jonah en zus Geeske ook turnden. En mijn ouders vonden het wel een goede basis voor eventuele andere sporten… Nou, dat heeft anders uitgepakt!

Je hebt in 2014 alweer een Europese en twee Nederlandse titels op je naam staan. Heb je tot nu toe alles gewonnen wat je wilde winnen?

Ja, alles loopt volgens plan kun je wel zeggen. Ik had twee grote doelen dit jaar; goud op het EK en het WK. Die eerste is dus al binnen, voor de tweede lig ik mooi op schema.

Volgende doel is dus het WK in China, begin oktober. Hoe werk je hiernaartoe?

Na het EK in Bulgarije heb ik even wat rustiger aan gedaan. Van tien naar een keer of drie per week trainen. Zo kon ik mooi wat extra tijd aan mijn studie geneeskunde besteden. Ik heb mijn stage afgerond en ben nu weer vol in training.

Je erelijst is al compleet na je wereldtitel vorig jaar; nationaal-, Europees-, wereld- en olympisch kampioen. Waar droom je nog van?

Ik zou graag naast ‘mijn’ onderdeel rekstok ook op de brug structureel tot de absolute wereldtop willen behoren. En ik droom van de Olympische Spelen in Rio. Dat die net zo succesvol worden als in Londen.

Hoe zien de dagen van een viervoudig Sportman van het Jaar eruit als ‘ie niet aan de rekstok hangt?

Wat doe je graag? Naast mijn studie maak ik ook graag tijd voor gitaar spelen, windsurfen, zeilen en schaatsen. Ik kijk ook graag naar sport op tv, dus de rustigere periode tijdens het WK voetbal kwam als geroepen!

“Ook op de Winterspelen gebruikgemaakt van
optimale transportmogelijkheden”

Waarom passen Epke Zonderland en Gazelle zo goed bij elkaar? Hou je van fietsen?

Het merk Gazelle is nuchter en altijd op zoek naar het hoogst haalbare. Zelf ben ik vooral een praktische fietser, pak graag de fiets voor kleine stukjes. Ik had ook een racefiets, maar dat past niet bij de explosieve trainingen die ik voor het turnen doe.

Je hebt een Gouden Gazelle. Hoe bevalt ‘ie?

Erg goed! In het begin had ik veel bekijks als ik kwam aanfietsen op die opvallende Gouden fiets. Gelukkig valt dat nu allemaal wel mee. Hij is lekker licht en trapt soepel. Een ideale stadsfiets.

Waar gebruik je ‘m voor?

Ik gebruik ‘m regelmatig voor mijn ritjes naar de trainingshal. Maar ook als ik naar de stad ga. Nog een voordeel: waar ik de fiets ook neerzet, ik vind ‘m altijd snel terug!

Slotvraag: Rintje Ritsma en jij komen allebei uit het Friese dorpje Lemmer. Wie is eigenlijk de bekendste Lemster?

Haha, dat moet je eigenlijk aan anderen vragen. Als klein jongetje keek ik altijd enorm tegen Rintje op, hij was mijn held. Ik vind het vooral mooi dat we allebei uit dit kleine Friese dorpje komen.