Boek 'Epke van top tot teen' en portret Epke Zonderland

Epke: Van top tot teen

In ‘Epke, van top tot teen’ beschrijft voormalig Volkskrant-journalist John Volkers alle facetten van de loopbaan van turner Epke Zonderland. Een ontwapenende biografie van The Flying Dutchman.

De vlaptekst luidt: “Het turnpak is uit. De doktersjas spant nog wat krap om de gespierde schouders. Epke Zonderland, olympisch en wereldkampioen aan de rekstok, studeerde naast zijn topsportcarrière geneeskunde. Op 1 januari 2022 is hij zich gaan specialiseren. Epke wordt sportarts.

Zijn gouden olympische oefening in Londen 2012 staat veel mensen nog helder voor de geest. Het was het hoogtepunt uit de carrière van een van de succesvolste turners aller tijden. In zijn streven naar het hoogst haalbare vergde Epke geregeld het uiterste van zijn lichaam. De gebruikelijke ‘pijntjes’ (zo noemen turners blessures) wist hij telkens te overwinnen, maar schouderspieren die niet meewerkten, bijholteontstekingen die het ademhalen beperkten en een parasiet die zich van hem meester maakte, keek hij soms letterlijk in de afgrond.

Samen met John Volkers – die hem als journalist voor de Volkskrant jarenlang over de hele wereld volgde – geeft The Flying Dutchman in Epke, van top tot teen een unieke inkijk in zowel zijn lijf als zijn loopbaan. En hij blikt vooruit op zijn nieuwe leven als sportarts, vader en (top)sportambassadeur.”

John Volkers: “Het boek is een ontwapenende biografie van een topsporter en zijn lichaam in één, over presteren onder druk, grenzen verleggen en omgaan met tegenslagen.”

Epke, van top tot teen is verkrijgbaar via de reguliere verkoopkanalen.